NUTRITION OF MILITARY PERSONNEL OF UKRAINIAN ARMED FORCES IN JOINT FORCES OPERATION CONDITIONS: PROBLEMS AND COMPARATIVE EVALUATION OF INDIVIDUAL FOOD RATIONS
Abstract
Purpose: to study servicemen nutrition of the Armed Forces of Ukraine in hostilities conditions based on food standards No. 10 and No. 15, as well as to conduct a comparative assessment of these standards taking into account servicemen feedback.
Methods: a sociological study of military personnel in the Joint forces operation zone within the territory of Donetsk and Lugansk regions according to the assessment of individual rations (norm No. 10 and norm No. 15) and comfort of usage has been conducted. The number of respondents in 2015-2016 was amounted to 287 people, in 2017-2018 - 240 servicemen. The assessment of packaging regarding the carrying and opening of rations, the range of dishes and food in rations, the taste of dishes and products, data on the possibility of consumption of dishes in a heated form has been studied. Used methods: sociological, hygienic, statistical. A comparative assessment of domestic individual rations at the rate of No.10 and the rate of No. 15.
Results. According to military personnel notes, the daily field ration of products - norm No. 15 had unconditional advantages over the usual set of dry products at the norm No. 10 due to the availability of first and second ready-to-eat meals, improving the taste and variety of these dishes, as well as the range of products. Respondents also noted a number of significant shortcomings of the norm No. 15, with regard to violations of the tightness of the retort packaging due to punctures or sealing defects of packaging seams and a short shelf life - from 10 to 18 months.
Conclusion: The obtained results indicate the need to further improve the tightness of the retort packaging, the terms of sterilization and prolonging shelf life of ready-to-eat dishes in the retort packaging as well as searching for a new modern packages for individual combat rations of Ukrainian Armed Forces military personnel.
References
Про норми харчування військовослужбовців Збройних Сил, інших військових формувань та Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, поліцейських, осіб рядового та начальницького складу підрозділів Державної фіскальної служби, осіб рядового, начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту: Постанова Кабінету Міністрів України № 426 від 29 березня 2002 р. Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/426-2002-%D0%BF
Гуліч М.П., Депутат Ю.М., Ященко О.В., Любарська Л.С., Харченко О.О., Моісеєнко І.Є. Наукове обґрунтування удосконалення норм харчування військовослужбовців Збройних Сил України відповідно до стандартів НАТО // Актуальні питання захисту довкілля та здоров’я населення України (результати наукових розробок 2016р). Вип. 3. Київ, 2017. С. 279-313.
«Зміни до Положення про продовольче забезпечення Збройних Сил України на мирний час» Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 29 березня 2002 року N 426 : Наказ МО України № 42 від 23.01. 2017 р.
Статистические методы в медико-биологических исследованиях с использованием Excel. К. : МОРИОН, 2001. 408 с.
Требования к индивидуальным оперативным рационам питания, используемым в военных целях : Стандарт НАТО. Медицинское издание НАТО: AMedP-1.11. ( Издание А Версия 1). - Агенство НАТО по стандартизации (NSA). - NATO/ OTA. - 2013. - 43 с.
Copyright (c) 2019 Ukrainian Journal of Military Medicine

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.