HYGENIC ASSESSMENT OF NUTRITIONAL STATUS AND LIFESTYLE OF PATIENTS WITH ESSENTIAL ARTERIAL HYPERTENTION

  • A. O, Lutsenko BOGOMOLETS NATIONAL MEDICAL UNIVERSITY
  • O. P. Vavrinevych BOGOMOLETS NATIONAL MEDICAL UNIVERSITY
  • S. T. Omelchuk BOGOMOLETS NATIONAL MEDICAL UNIVERSITY
  • Yu. O Moshkovska BOGOMOLETS NATIONAL MEDICAL UNIVERSITY
Keywords: arterial hypertension, biomass-index, nutritional status, diet.

Abstract

Cardiovascular diseases (CVD) are the main cause of mortality and disabilities in most countries, including Ukraine. Hypertension is a leader in the CVD in the general structure of morbidity among the adult population. The issues of arterial hypertension prevention, especially the introduction of dietary nutrition, are particularly relevant.

Purpose: hygienic assessment of the nutritional status and nutrition of patients with essential hypertension to develop ways to optimize their nutrition.

Materials and methods: Somatometric, questionnaire and a statistical methods were used. A total of 42 patients of the cardiology department of the hospital were examined. Men (n = 17); average age 64,2 ± 1,9 years; women (n = 25);  average age 66.2 ± 1.9 years. Statistical processing of the results was performed using the IBM SPSS StatisticalBase v.22 and MS Exсel statistical software package. 

Results of research and discussion: Assessment of nutritional status showed that only 16% of women and 23.5 % of men over biomass-Quetelet index are in the range of fluctuations with adequate nutrition. It was found that 16% of women and 23.5 % of men have obesity of I degree, 48 % of women and 29.4 % men obesity of II degree, 8% of women are obese class III. Women with arterial hypertension (AH) had significantly higher biomass-Quetelet index than men (p<0.05) and were more often obese. Significant differences in body mass of men and women was not detected (p>0.05).

Analysis of dietary behavior of patients showed that women with hypertension more often salt products than men; significantly more often did not have breakfast than men. Although, most women  had meals 3 times a day unlike men.

Among the risk factors of hypertension leading women is overweight, high salted food limited physical activity; in men, excessive weight, harmful habits (smoking, alcohol consumption), high salted food, limited physical activity.

Conclusion: The most effective measures  were created for men and women to prevent deterioration of arterial hypertension based on their nutritional behavior. It helps to improve their disease status, reduce disability and premature death.

References

Характеристика загальних закономірностей здоров’я населення України / Г.О. Слабкий, Г.Я. Пархоменко, Н.П. Кризина // Україна. Здоров’я нації. – 2010. – № 3(15). – С. 39-47.

Проблеми здоров’я і тривалості життя в сучасних умовах / Під ред. В.М. Коваленко, В.М. Корнацького– Київ, 2017. – с. 300.

Kannel W.B. Risk Factors in Hypertension / W.B. Kannel // Journal of Cardiovascular Pharmacology. - 1989. [Електронний ресурс] - Режим доступу : http://journals.lww.com/cardiovascularpharm/Abstract/1989/00131/Risk_Factors_in_Hypertension_.3.aspx.

Risk factors for hypertension in a national cohort study / E S Ford, R S Cooper // Hypertension. – 1991.- N 18. P 598-606.

Дієтичне харчування хворих на артеріальну гіпертензію з підвищеною масою тіла та гіперінсулінемією / Крамарьова В.Н., Полонська Л.Н., Меркулова І.О., Тиравська Ю.В., Лизогуб В.Г. // Журнал «Артериальная гипертензия». - 2017. –4 (54) - С.31-38.

Рекомендації української асоціації кардіологів з профілактики та лікування артеріальної гіпертензії. Посібник до національної програми профілактики і лікування артеріальної гіпертензії. Четверте видання, виправлене і доповнене / Є.П. Свіщенко, А.Е. Багрій, Л.М. Єна [та ін.] // Журнал «Артериальная гипертензия». – 2009. - № 1(3) [Електронний ресурс]: Режим доступу: http://www.mif-ua.com/archive/article/7903.

Risk Factors for High Blood Pressure (Hypertension) / University of California San Francisco: UCSF Medical Center [Електронний ресурс] - Режим доступу : https://www.ucsfhealth.org/education/risk_factors_for_high_blood_pressure/ index.html.

Psychosocial Risk Factors for Hypertension: An Update of the Literature / Y. HYPERLINK “https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Cuffee%20Y%5BAuthor%5D &cauthor=true&cauthor_uid=25139781”Cuffee, C. HYPERLINK “https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Ogedegbe %20C%5BAuthor%5D&cauthor=tru e&cauthor_uid=25139781”Ogedegbe, N.J. HYPERLINK “https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Williams%2 0NJ%5BAuthor%5D&cauthor=true&cau thor_uid=25139781”Williams, G. HYPERLINK “https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Ogedeg be%20G%5BAuthor%5D&cauthor=true& cauthor_uid=25139781”Ogedegbe, A. HYPERLINK “https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Schoenthale r%20A%5BAuthor%5D &cauthor=true&cauthor_uid=25139781”Schoenthaler // CurrHYPERLINK “https://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/eutils/elink.fcgi?dbfrom=pub med&retmode=ref&cmd=prlinks&id=25139781” HYPERLINK “https://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/eutils/elink.fcgi?dbfrom=pubmed& retmode=ref&cmd=prlinks&id =25139781”HypertensHYPERLINK “https://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/eutils/elink.fcgi?dbfrom=pub med&retmode=ref&cmd=prlinks&id=25139781”. - 2014. -N 16(10). P. 483.

Are Symptoms of Anxiety and Depression Risk Factors for Hypertension? / B.S. Jonas, P.Franks, D.D. Ingram // Arch Fam Med. – 1997. - №.6. – Р. 43-49.

Global targets 2025 / WHO [Електронний ресурс] - Режим доступу : http://www.who.int/nutrition/global-target-2025/en/.

Гігієна та екологія: Підручник / За редакцією В.Г. Бардова. – Вінниця: Нова Книга, 2006. – 720 с.

Єльцова Л.Б. Обґрунтування шляхів удосконалення анкетно-опитувального методу оцінки фактичного харчування населення / Л.Б. Єльцова, С.Т. Омельчук // Медичні перспективи. – 2017. - № 3. – Том ХХІІ. – С. 104-112.

Коваленко В.М. Виконання Державної програми боротьби з гіпертензіями в Україні / В.М. Коваленко, В.М. Корнацький // Український кардіологічний журнал. – 2010. – № 6. – С. 7-12.

Hubert H.B., Feinleib M., McNamara P.M. et al. Obesity as an independent risk factor for cardiovascular disease. A 26 year follow up of participants in the Framingham heart study // Circulation. - 1983. - 67. - Р. 968-977.

Гіпертонічні кризи: стандарти діагностики, надання невідкладної допомоги та профілактика / В.І.Денисюк, О.В.Денисюк, С.В.Валуєва // Журнал «Артериальная гипертензия». - 2010. - № 2(10) [Електронний ресурс] - Режим доступу : http://www.mif-ua.com/archive/article/13045.

Профілактика серцево-судинних захворювань адаптована клінічна настанова, заснована на доказах / Державний експертний центр МОЗ України, асоціація кардіологів України, українська асоціація сімейної медицини. – 2016. – 127 с.

Milk and dairy consumption and risk of cardiovascular diseases and all-cause mortality: dose–response meta-analysis of prospective cohort studies / Guo J, Astrup A, Lovegrove JA et al. // Eur J Epidemiol. – 2017. - № 32(4). – Р. 269-87.

Published
2019-03-29
How to Cite
Lutsenko, A. O., Vavrinevych, O. P., Omelchuk, S. T., & Moshkovska , Y. O. (2019). HYGENIC ASSESSMENT OF NUTRITIONAL STATUS AND LIFESTYLE OF PATIENTS WITH ESSENTIAL ARTERIAL HYPERTENTION. Ukrainian Journal of Military Medicine, 19(1), 68-77. Retrieved from https://ujmm.org.ua/index.php/journal/article/view/152